Finommotorika fejlesztése gyurmával

 

Miért jó a gyurma?

 

Azon kívül, hogy színes, lehet gyúrni és nyakig maszatosak leszünk tőle, még nagyon sok más előnye is van.

 

 

Fejlődik a kézügyesség

Mivel sok apró dolgot készít el a kis alkotó, idővel fejlődik a kézügyessége. Először még nem sikerül olyan jól megformázni például egy kutyust, viszont később egyre könnyebbé válik majd.

Fejleszti a kreativitást

A gyurma világában nincs lehetetlen, szárnyalhat a fantázia. A kicsi kifejezheti vele a gondolatait, megvalósíthatja az ötleteit és egyedi tulajdonságokkal ruházhatja fel a hétköznapi dolgokat. Igazán terápiás és nyugtató tevékenység.

Koncentráció, türelem, kitartás

Gyurmázás közben a gyerek megtanulja, hogy idő és figyelem kell ahhoz, hogy létrejöjjön az elképzelt forma. Ehhez türelmesnek kell lennie önmagával és a gyurmával szemben is, hiszen egyes gyurmák néha melengetésre szorulnak, így idő kell ahhoz, hogy formázhatóak legyenek és elkészülhessen a mű. De mennyire megéri kitartóan melengetni és formázgatni őket!

Betűelemek és számok előkészítése

Gyurmából sokkal izgalmasabb kirakni a csészevonalat, vagy álló és fekvő egyenesekből megépíteni a házikó alapját. A gyerekek sokszor nem tudnak róla, hogy játék közben tanulnak is. A gyurmázás amellett, hogy nagy élményt nyújt, számtalan módon segíti még őket az iskolára való felkészülésben.

 

Gyurma készítése házilag

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg apró szemű só
  • 150 ml víz
  • 2 evőkanál étolaj

A lisztet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, vizet és a színezéket. Jól összegyúrjuk a kezünkkel és indulhat a játék.
A gyurma színezését ételfesték helyett megoldhatjuk természetes anyagokkal is, mint például kakaóval (barna-fekete), mandula aromával (zöld), édes pirospaprikával (piros), illetve kurkumával (sárga). (Vigyázat, a paprika szembe kerülve csíp!)

 

Ha nincs idő otthon gyurmázni

 

Gyakran előfordul, hogy otthon nehézkes belekezdeni a gyurmázásba, ezért a foglalkozások során sokszor megjelenik ez az színes, ragacsos massza, amit a kicsik mindig nagy örömmel fogadnak.
Hamarosan induló csatornámon, sok izgalmas iskola-előkészítő ötletet találtok majd, ami segítséget nyújt az iskolára való felkészülésben.